Nové

Ako to začalo

Pisal sa rok 2003, začal som študovať na univerzite v Žiline. Ako exot z „eastcoast“ som spoznaval kopec ľudí. V partii mal jeden kamoš Casio Exilim, maly digitalny kompakt, tuším o dvoch megapixloch, no v cene jazdeneho auta. V tej dobe sa dosť masívne rozširovali stolové počitače a budoval internet. Existoval foto-video portal Watt, kde boli prve fotograficke online suťaže/lajkovačky. Na to, aby sa človeku darilo, v podstate stačilo mať digitalny foťák a vedieť uploadnuť fotku. To bolo prvé wau..

Neskor cez prázdniny som sa stretol s bratranacmi, žijúcimi v Prahe a ostal unesený novinkou Olympus C-765, ktorú si zaobstarali. Šupa so 4 mpix a 10x zoom… bolo rozhodnute take niečo musim mať.

Chviľu na to sa mi podarilo dostať na prvu „zahraničnu“ brigadu. Rozumej oberanie višni na farme neďaleko Drážďan. Každopadne sa mi podarilo zarobiť, okrem iného, aj prvy digitalny foťák. Po chvíli špekulovania, ohmatavania, sme sa s kamošom rozhodli, že si obaja kúpime futuristicky vyzerajúce Konica Minolta Z3-ky. Svoj zvláštny vzhľad vykompenzovala skvelou ergonomiou: možnosť zapnúť, odfotiť niečo a vypnúť foťák jednou rukou. Tiež optickou stabilizaciou, čo ešte v tej dobe nebola celkom samozrejmosť… Potom nasledovalo asi tak milion fotiek všade kde sa dalo. Mimochodom dodnes funguje.

O tri roky neskôr po ďalšej muklovačke na farme, tento krat v Škotsku prišiel čas a zárobok na prvú digitálnu zrkadlovku – Nikon d80. Po par tisic fotkach a asi mesiac pred vlastnou svadbou, sa mi podarilo odfotiť svadbu kamarátovým kamarátom. Týmto sa chcem Ivone a Mišovi poďakovať za prejavenu dôveru a ochotu ísť do rizika. V postate aj vďaka nim, už vyše 10 rokov robím to čo ma baví, a čo hádam prináša rádosť aj Vám.